Forbo – Waar een grote speler klein in kan zijn

Forbo is een Zwitsers concern en marktleider in vloerbedekking met kantoren in twintig verschillende landen. De vloeren van Forbo zijn duurzaam, mede door de hernieuwbare grondstoffen en recycling. In Coevorden zit een van hun locaties. Naast het toepassen van circulariteit is deze locatie ook bezig met het verhogen van de arbeidsparticipatie. Hier vertelt HR-adviseur Josja de Vries meer over.

Een kijkje achter de schermen bij Forbo-Novilon.

Forbo bestaat al meer dan 120 jaar als vloerexpert. In het assortiment hebben ze verschillende soorten vloeren, van Linoleum tot tapijttegels, voor onder andere het onderwijs, de gezondheidszorg of thuis. Forbo streeft naar een gezonde ruimte binnen en het bijdragen aan een duurzame wereld daarbuiten. ‘Going round, moving forward’ is hierbij hun motto. De pijlers van hun ambitie staan voor hernieuwbaarheid, transpiratie en circulariteit. Zo biedt vinyl een lijmvrije en loslegoplossing voor een circulaire economie. Op deze manier is de gemiddelde CO2-uitstoot van Forbo al gedaald met 70% ten opzichte van 2004-2021. Voor Forbo geldt: geen woorden maar daden.

Terug
Forbo is dus al een echte impactonderneming op het gebied van circulariteit. En de locatie in Coevorden doet daar nog een schepje bovenop. Hier werken namelijk meerdere medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. “Deze mensen kunnen moeite hebben om een reguliere baan te vinden of uit te voeren, bijvoorbeeld vanwege psychosociale problemen. Denk daarbij aan langdurige werkloosheid, een trauma, een verslavingsverleden of zware financiĂ«le problemen. Het is belangrijk dat deze mensen een kans en een plekje krijgen. Op die manier doe je ook wat terug voor de maatschappij”, vertelt Josja.

Loyale medewerkers
Via de gemeente of het UWV kunnen mensen binnenkomen voor een maatwerktraject bij Forbo-Novilon. “Deze mensen krijgen de aandacht en begeleiding die nodig is. Dit gebeurt allemaal door medewerkers met affiniteit voor de doelgroep.” Wanneer het traject goed is doorlopen, bestaat er een kans dat diegene een contract krijgt bij Forbo-Novilon. Volgens Josja is het wel belangrijk dat je personeel affiniteit heeft met de doelgroep om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden.
“Wanneer dit niet het geval is, bestaat er een grotere kans dat traject niet succesvol wordt doorlopen. Al met al kost het tijd en energie, maar”, vervolgt Josja, “als het traject geslaagd is, krijg je er ook zeker veel voor terug. Deze medewerkers zijn vaak erg loyaal, betrokken en enthousiast.”
Dit ziet Josja ook terug in de verzuimcijfers en het minimale personeelsverloop. “Vaak blijven medewerkers voor langere tijd bij Forbo-Novilon werken, regelmatig zelfs tot aan hun pensioen. Bovendien melden ze zich minder vaak ziek omdat ze zich zo betrokken en verantwoordelijk voelen.”

Forbo-Novilon is lid van Ondernemend Coevorden, een ondernemersvereniging die gaat voor een goed ondernemingsklimaat in de gemeente. “Via dit netwerk kun je in contact komen met andere impactondernemers. Als je ergens tegenaan loopt kun je dit bespreken en dat kan een enorme inspiratiebron zijn”, besluit Josja.

Meer informatie: Forbo

Terug naar overzicht