Duurzaam produceren en circulair inrichten voor positieve impact

Duurzaam, sociaal-, en maatschappelijk ondernemen is voor Vepa niet nieuw. Het is verweven in hoe ze naar de wereld kijken. Ze zijn hier al jaren mee bezig en hebben tal van oplossingen bedacht. Aan de basis van deze oplossingen liggen een aantal fundamentele, duurzame keuzes. Duurzaam en sociaal innoveren moet je niet alleen denken, dit moet je vooral dóén.

Een onderdeel van de transitie van grondstoffen naar nieuwe producten.

Wat maakt Vepa tot impactondernemer?

Vepa werkt mee aan een betere wereld. Hoe? Door in alles wat ze doen af te vragen welke impact het heeft op de mens, de maatschappij en onze aarde. Ze willen koploper zijn in duurzaam, circulair en sociaal ondernemen. Op deze basis willen ze bijdragen aan een nieuwe, toekomstbestendige economie.

Hoe zie je dat concreet terug?

  • Ze streven naar een continue ‘loop’ van producten, materialen en grondstoffen. Nieuwe producten worden daarom gemaakt van circulaire grondstoffen en zijn op voorhand al ontworpen voor een oneindig circulair leven. Voorbeelden zijn de stoelen van hennep en tafels van vlas, Plastic Whale collectie van Amsterdams Grachtenplastic en de zitmeubelcollectie FELT van gerecyclede PET-flessen en de stoel Blue Finn van ziekenhuisafval maken
  • De locatie in Emmen produceert met eigen zonnepanelen waterstof om gas te vervangen en de elektriciteit is uitsluitend afkomstig van Nederlandse windenergie. Daarmee is Vepa een absolute koploper in de energietransitie en wordt een enorme verlaging van de totale footprint en CO2-uitstoot gerealiseerd.
  • Natuur en biodiversiteit. Met het bouwen van een fabriek maak je ook inbreuk op de biodiversiteit en de natuur. Om dat te compenseren werd het 33.000 m2 grote Greenfield gerealiseerd direct naast de even grote fabriek in Emmen. Samen met sociale ketenpartners uit de regio en Snoek Puur Groen hebben ze een gebied omgetoverd tot een natuur- en cultuurlandschap. Van wilde natuur naar voedselbos, boomgaard en voedseltuin. Die Voedseltuin van > 3000m2 wordt overigens gerund door vrijwilligers en de opbrengst komt ten goede aan de voedselbank Zuidoost-Drenthe.

Samen impact maken met Vepa

Door samen te ontwikkelen, te innoveren en stappen te maken op het gebied van grondstoffen, energie, techniek en met het helpen van het plaatsen van mensen op de juiste plek, maak je samen met Vepa de wereld weer een beetje beter.

Contact
Voor meer informatie of vragen over samenwerking kun je contact opnemen met Erik Luisman, Sustainability & Business Development, e.luisman@vepa.nl.

Jan Willem de Kam vertelt meer over Vepa
Vepa heeft niet alleen veel ideeën als het gaat om impactondernemen ze voeren ze ook uit. Op zoek naar nieuwe stoffeerders namen ze twee statushouders in dienst, die in Syrië een eigen bedrijf hadden. Met hulp van de gemeente krijgen ze nu Nederlands en rekenen en kunnen ze bij Vepa aan het werk. “Zij gelukkig, wij gelukkig, gemeente gelukkig, iedereen gelukkig.”