Atelier Artisana – Een plek van krachtige vrouwen

In het centrum van Emmen bevindt zich een atelier speciaal gericht op vrouwen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond. Dit is Atelier Artisana. Een plek waar deze vrouwen vaardigheden en de Nederlandse taal leren, maar ook sociale contacten opbouwen. Hierdoor worden de vrouwen voorbereid op een eigen gekozen plek in de Nederlandse maatschappij.

Twee passies maken één atelier

Oprichtster Maartje van Wagensveld richtte het atelier in 2022 op uit fascinatie voor verschillende culturen en vanwege haar functie als maatschappelijk werker met mensen van een migratie- en vluchtelingenachtergrond. Ook heeft Maartje een passie voor het maken van sieraden. Deze combinatie maakt het concept van Atelier Artisana. De vrouwen zijn enkele dagdelen per week bezig met het maken van sieraden en andere duurzame, handgemaakte accessoires, die vervolgens verkocht worden via de webshop en in het atelier zelf. Daarnaast krijgen de vrouwen loopbaancoaching en verschillende bijeenkomsten en workshops over onderwerpen zoals taal en solliciteren. Zo wordt een eerste opstap richting een betaalde baan of opleiding gemaakt.

Volgende stap

De vrouwen komen vanuit Menso bij Atelier Artisana terecht. Vaak betreft dit een halfjarig traject waarin ze zich voorbereiden op een volgende stap. Deze volgende stap is voor iedere vrouw verschillend en afhankelijk van de positie waarin zij zich bevinden. Een mogelijkheid tot een volgende stap kan gaan via Menso. In de toekomst willen ze ieder halfjaar een netwerkbijeenkomst organiseren waar werkgevers en leerbedrijven langskomen bij Atelier Artisana. Zo kunnen de vrouwen op hun gemak kennismaken voor hun volgende stap.  

Maatwerk

Of het lastig is om als ondernemer impact te maken? “Helemaal niet”, zegt Maartje, “je moet het gewoon doen! Het lijkt van tevoren groter en lastiger dan het is. Het is vooral belangrijk om de focus te leggen op een stevig netwerk en goede samenwerking”. Als je eenmaal begint mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, moet je volgens Maartje wel zorgen voor een goede begeleiding en ondersteuning van de vrouwen. “Binnen Atelier Artisana is er sprake van echt maatwerk. We kijken wat bij de vrouw past, waar ze behoefte aan heeft en wat ze al kan.”
Maatwerk is iets wat je bij verschillende impactondernemingen ziet. “Dat hoeft niet per se meer tijd en energie te kosten”, vertelt Maartje. “Zeker met de juiste begeleiding en connecties. Naarmate de tijd vordert, wordt het steeds makkelijker om passende taken voor de vrouwen te vinden. Met name, doordat het netwerk zich meer en meer uitbreidt.”

Lastig

Bij de oprichting van Atelier Artisana was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo was er een aantal zaken die iets moeizamer verliepen. Als startende impactondernemer kan het lastig zijn om verbinding te krijgen met andere bedrijven. Zo was het voor Maartje, als nieuwe inwoner van Emmen, lastig om te ontdekken wat er al in de gemeente gebeurt. Ook het vinden van potentiële werkgevers voor de vrouwen en de juiste contactpersoon binnen de gemeente was een opgave. “Dit is een kwestie van tijd hoor”, zegt Maartje, “Laat je er vooral niet door tegenhouden!”

Impactondernemen doe je samen

Impactondernemers hoeven volgens Maartje niet bescheiden te zijn. “Wees trots op jezelf en promoot jezelf en het bedrijf. Laat zien dat je er bent!” Een andere tip die ze meegeeft is dat je ervoor moet zorgen dat je een goed netwerk opbouwt. “Vraag eens rond in je omgeving of ga bij de gemeente langs. In de gemeente Emmen kun je ook terecht bij b.v. Growing Emmen.. Dit is een interessante partner die jou als startende ondernemer op weg kan helpen.” Impact maken hoeft niet moeilijk te zijn en het belangrijkste advies dat Maartje aan iedereen met ideeën wil meegeven: “Ga het gewoon doen! Want impact maken doe je samen en iedereen kan meedoen.”

Meer informatie: Atelier Artisana.

Terug naar overzicht