Het Goed – Een winkel voor iedereen

Het Goed is een kringloopwinkel die op meerdere vlakken aan impactondernemen doet. Vooral op milieu- en sociaal gebied is Het Goed actief. Hun slogan luidt: ‘Werk maken van hergebruik.’ Het Goed heeft 31 locaties in Nederland. In dit artikel wordt ingezoomd op locatie Emmen met filiaalleider Jan Speelman.  

Het Goed geeft allerlei spullen een tweede leven.

Bij Het Goed kunnen verschillende spullen, zoals meubels en kleren, ingeleverd worden om een nieuw leven te krijgen. “Alles wat wordt ingeleverd, wordt beoordeeld naar de staat en herbruikbaarheid”, vertelt Jan. “Soms is het nodig om een kleine reparatie uit te voeren, voordat het opnieuw gebruikt kan worden. Zodra het product klaar is voor verkoop, wordt het in de winkel geplaatst. Wanneer je als klant de keuze maakt om tweedehands te kopen, bespaar je niet alleen geld, maar wordt er ook op CO2-uitstoot bespaard.”

Trots
Het Goed vindt het belangrijk om iedereen de kans te bieden om mee te doen. “We kijken per persoon waar hun interesses liggen en wat nodig is om de stap te kunnen maken naar een betaalde baan. Ze kunnen in de kringloopwinkel, de logistiek of de horeca werken.” Jan vervolgt: “Vaak is dit een opstap naar een reguliere baan, maar sommige medewerkers blijven voor een vaste baan bij Het Goed.” Er wordt gekeken naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Om ervoor te zorgen dat iedereen een baan heeft die bij hem of haar past wordt een functie ook wel in stukken geknipt. Het team bestaat uit een vaste kern van personeel dat opgeleid is om de mensen te begeleiden. EĂ©n begeleider begeleidt maximaal vier mensen. “Bij Het Goed heeft iedereen zijn eigen stukje verantwoordelijkheid. Hierdoor heeft iedereen iets waar hij of zij trots op kan zijn en is er gezonde competitie tussen iedereen.”

Begeleiding meewerkers
De mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden binnen Het Goed ‘meewerkers’ genoemd. Deze meewerkers komen veelal via Menso bij de locatie in Emmen terecht. Daarnaast is er veel contact met scholen in de buurt en kunnen er op die manier stagiaires bij Het Goed aan de slag. Verder vinden er ook taalstages plaats. “Dit is bedoeld voor mensen die prima in staat zijn om zelfstandig te werken, maar de Nederlandse taal nog niet beheersen.” Filiaalleider Jan haalt er voldoening uit om deze mensen te begeleiden en daarnaast krijgt Het Goed er loyale werknemers voor terug. De meewerkers zijn er voor minimaal drie maanden tot een jaar. Er is contact met een jobcoach vanuit Menso, die om de drie maanden komt voor een evaluatie met de medewerker. Tussendoor is contact ook altijd mogelijk. Na de periode van maximaal een jaar kunnen de meewerkers een volgende stap maken naar een reguliere baan binnen of buiten Het Goed.

Samen impactondernemen
“Veel ondernemers hebben nog niet door wat impactondernemen inhoudt, maar dragen hier onbewust al aan bij”, vertelt Jan. “Impactondernemen gaat over iets teruggeven aan de maatschappij. Dit kan door het verhogen van de arbeidsparticipatie, maar ook door circulariteit en energietransitie. Het is belangrijk om meer bewustwording te creĂ«ren, zodat impactondernemen meer wordt toegepast.” De tip van Jan aan andere ondernemers die willen starten met impactondernemen: “Zoek elkaar op, van elkaar kun je veel leren waarom en hoe je bepaalde dingen doet!”

Meer informatie: Het Goed.

Terug naar overzicht